Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Taal & religie

De officiële taal van Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten is het Golf-Arabisch, een variant van het traditionele Arabisch wat gesproken wordt in de landen rond de Perzische Golf. Het Golf-Arabisch onderscheidt zich van het traditionele Arabisch door de aanwezigheid van diverse Perzische woorden. Ook kent het Golf-Arabisch een duidelijk verschil in de uitspraak van klinkers en medeklinkers. Zo wordt de “k” uitgesproken als “ch”, de “j” als “y” en de q als een “g”.

Door het groot aantal Westers en Aziatische expats en arbeidsmigranten spreekt ruim 80% van de bevolking van Dubai Engels. De overige 20% van de bevolking bestaat uit de traditionele bevolking welke Golf-Arabisch spreekt. Door het grote aantal immigranten is de voertaal in Dubai inmiddels Engels geworden. Hierdoor zijn vrijwel alle borden in o.a. het openbaar vervoer, het verkeer, winkels en restaurants zowel in het Engels als in het Arabisch uitgevoerd. De jongere inwoners van Dubai spreken vrijwel allemaal Engels, bij de oudere inwoners kan het voorkomen dat deze mensen geen of slecht Engels spreken. In veel hotels spreekt men naast Engels ook Frans, Duits, Urdu en Hindi. Urdu is de officiële taal van India en Urdu word door de Pakistanis gesproken.

Enkele handige woorden in het Arabisch
Goedemorgen: Saba’a AlKair
Goedemiddag: Masa’a AlKair
Goedenavond: Masa’a AlKair
Goedenacht: Laila Tiaba
Alstublieft: Min Fadilak
Dank u wel: Shokran

Hallo: Salaam / Marhaba
Dag: Beslama
Tot ziens: Ma’a salama
Hoe gaat het: Kayf Halak
Alles gaat goed: Alhamdoelillah (reactie op hoe gaat het)
Goed: Zaid
Ja: Na’am
Nee: La
Mijn naam is / Ik heet: Ismie …
Hoe heet u?: Smietek
Ga weg: Jalla

Één: Wahed
Twee: Etnen
Drie: Tatata
Vier: Arba
Vijf: Chamssa
Zes: Setta
Zeven: Saba
Acht: Tamania
Negen: Tessa
Tien: Aschara

De Sheik zayed moskee in Abu Dhabi

Religie in Dubai

De Islam is de officiële religie van Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten en hierdoor vindt je door de hele stad heen een groot aantal moskeeën. Ruim 56% van de inwoners van Dubai zijn moslims, 25% van de inwoners is Christen en 16% is Hindoe. 2% van de bevolking van Dubai heeft een andere godsdienst. Het grote aantal Christenen is te wijten aan het feit dat een groot aantal van de expats deze geloofsdienst heeft. Het hoge aantal Hindoes komt vanwege de grote hoeveelheid arbeidsmigranten uit India en Pakistan.

Doordat Dubai erg tolerant is wat betreft godsdiensten zijn er naast de vele moskeeën ook een aantal Hindoeïstische tempels voor de Indiërs in Dubai te vinden en twee Christelijke kerken, de St. Mary’s (Rooms-Katholiek) en de Holy Trinity (Inter-denominationaal).

Toon respect
Wie op vakantie is in Dubai dient rekening te houden met de Islamitische normen en waarden die gelden in het emiraat. Als toerist ben je te gast en dien je respect te tonen voor het land waar je op bezoek bent. In Dubai houdt dit onder andere in dat je kleding niet te bloot mag zijn, niet topless gaat zonnen en geen openbare affectie toont. Als je een moskee gaat bezoeken dien je geen korte broek te dragen, doe je dit wel dan wordt je geweigerd. Ook onbedekte schouders zijn not-done bij een bezoek aan een moskee. Ook in winkelcentra gelden er kleding regels en wie zich te bloot kleedt (korte rokjes of doorschijnende en korte topjes) kan worden geweigerd bij het betreden van een winkelcentrum.

Het ongevraagd fotograferen van mensen op straat kan als ongewenst worden beschouwd, vooral Arabische vrouwen stellen het vaak niet op prijs als ze zomaar gefotografeerd worden.

Feestdagen in Dubai

Dubai kent een aantal islamitische feestdagen welke ieder jaar op verschillende data worden gevierd vanwege de stand van de maan. Voor de exacte data van de feestdagen en feesten zoals het Suikerfeest, de ramadan en het Offerfeest verwijzen wij u door naar de Wereldfeesten Almanak.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 augustus – Troonbestijging
2 december – National day (viering verbond van de 7 emiraten in 1971)
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal):
Ramadan (elk jaar verschillend)
Suikerfeest (aansluitend aan ramadan)
Eid al-Adha – pelgrimstocht naar Mekka (variabel)

Hejra – islamitische nieuwjaarsdag (variabel)
Houdt er rekening mee dat gedurende het Islamitische nieuwjaar er geen entertainment zal zijn en er geen alcohol in Dubai wordt geserveerd in de locaties waar dit normaal gesproken wel is toegestaan.De data van Hejra, oftewel het Islamitische nieuwjaar verschillen elk jaar en zijn afhankelijk van de stand van de maan.

Tags

Boek je Dubai excursies en tickets online