Omdat de afstanden in Dubai vrij groot zijn is het huren van een auto voor sommige mensen de ideale uitkomst. Vooral als je al vaker in Dubai bent geweest en de weg enigszins kent kan het handig zijn om op eigen initiatief te reizen in de stad.
Als je gaat deelnemen aan het verkeer in Dubai dien je wel rekening te houden met het feit dat het verkeer in de stad voor buitenlanders erg hectisch kan zijn. Het gebruik van een navigatiesysteem kan daarom erg handig zijn maar ook dit geeft niet altijd de garantie dat je zonder fout te rijden op uw plaats van bestemming aankomt. Je kunt een navigatiesysteem van thuis meenemen (let erop dat je de kaart van de Verenigde Arabische Emiraten op het navigatiesysteem heeft staan) maar veel verrhuurbedrijven bieden ook de optie om tegen een kleine meerprijs een navigatiesysteem te huren.
Vanwege de constante groei van de stad zijn er vrij veel werkzaamheden op de weg, worden wegen tijdelijk omgelegd of zijn de afslagen soms anders dan dat het navigatiesysteem aangeeft. Het is daarom verstanding om uw reistijd ruim in te plannen als je ergens op tijd moet zijn. Ook zorgen deze werkzaamheden en omleidingen voor plotselinge opstoppingen met alle gevaren van dien.
(International) Rijbewijs in Dubai
Het is niet verplicht om een internationaal rijbewijs (IRB) nodig te hebben om in Dubai te kunnen autorijden. Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Dubai en de overige Arabische emiraten.
Wel kan het zijn dat autoverhuurders vragen om een internationaal rijbewijs. Het is dus aan te raden om een internationaal rijbewijs aan te schaffen als je wilt gaan autorijden in Dubai. Een internationaal rijbewijs is onder andere bij ieder ANWB-verkooppunt te koop, ook voor niet-leden van de ANWB. De kosten zijn voor ANWB-leden € 17,95 en niet-leden betalen €18,95 en is 1 jaar geldig. Het Internationaal Rijbewijs is niet te koop via internet of telefoon, alleen in de winkel kan het persoonlijk afgehaald worden als je Nederlandse rijbewijs meeneemt. Kijk voor meer informatie over de regels voor een rijbewijs in Dubai op de website van de ANWB of Visit Dubai.
Veiligheid autorijden in Dubai
Dubai heeft een slechte reputatie als het gaat om verkeersdoden. Dit ligt niet aan de staat van de wegen, deze zijn onlangs nog uitgeroepen tot de beste van de wereld. Maar het komt vooral vanwege de vele buitenlanders die onervaren achter het stuur kruipen en bijvoorbeeld op de snelweg vol in de remmen gaan, achteruit rijden op de snelweg of rechts inhalen met hoge snelheden. Ook testen de sjeiks regelmatig de topsnelheid van hun sportwagens uit op de snelweg wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Vanwege de geringe neerslag is het tijdens regenbuien extra opletten als je de weg op gaat. Veel mensen weten niet hoe de ruitenwissers werken omdat ze deze zelden hoeven te gebruiken of onervaren zijn en ook kunnen de wegen snel glad worden als de regen zich gaat vermengen met de olie, rubber en vuil welke op de wegen ligt.
Tot slot is er nog de verkeersdrukte op de wegen in Dubai. Vooral in de spits kunnen de wegen in de stad erg druk zijn, met name de Sheikh Zayed Road, de diverse tunnels in de stad en de bruggen over de Dubai Creek zijn drukke knelpunten die kunnen zorgen voor flinke opstoppingen in het verkeer.
Verkeersregels in Dubai
De verkeersregels in Dubai zijn vergelijkbaar met die in Nederland en Europa. Zo is het gebruik van autogordels verplicht en is het niet handsfree bellen niet toegestaan achter het stuur. Let vooral ook op met alcohol in het verkeer, Dubai kent namelijk een zero-tolerance beleid op alcohol in het verkeer. Wie gepakt wordt met alcohol achter het stuur riskeert een hoge boete en celstraf, zelfs bij een laag promille.
Vanwege het hoge aantal verkeersslachtoffers treedt men in Dubai steeds harder op tegen snelheidsovertreders. Op veel locaties verschijnen er flitspalen of tijdelijke flitsers en steeds meer wegen worden voorzien van verkeersheuvels om te voorkomen dat men een te hoge snelheid kan bereiken. Dit is vooral te merken op de Jumeirah Beach Road waar er ter hoogte van de kruispunten diverse verkeersheuvels zijn aangelegd die je zeker niet met te hoge snelheid moet nemen. De flitscontroles vinden vooral plaats langs de Sheikz Zayed Road, de Jumeirah Beach Road en de Al Suhouf Road. Op deze wegen mag, afhankelijk van de locatie, 100 dan wel 120 km/u gereden worden. Als je op deze wegen rijdt let goed op de borden die de maximum snelheid aangeven.
Het is in Dubai verboden om tijdens het rijden je telefoon te gebruiken of hem in je hand vast te houden. Doe je dit wel en wordt betrapt dan kun je een boete krijgen van 800 dirham en strafpunten op je rijbewijs.
Wil je off-road gaan rijden in de woestijn met je 4×4? Let dan goed op dat je auto uitgerust is met de juiste banden. Veel banden zijn geschikt om off-road te rijden in het zand. Ook is het slim om de lucht uit je banden te laten lopen zodat je meer grip krijgt in het zand. Let op, laat je banden pas op het laatste moment leeglopen vlak voordat je de woestijn in gaat. Op asfalt rijden zachte banden niet lekker. Er zijn op diverse punten bij de woestijn plekken te vinden waar je na het off-road rijden je banden weer kunt oppompen.
Benzineprijzen in Dubai
De prijzen van benzine en diesel zijn in Dubai zeer gunstig te noemen. Betalen wij hier in Europa torenhoge tarieven van ver boven de 1,50 euro per liter, in Dubai liggen de prijzen van een liter benzine tussen de 40 en 50 eurocent. De literprijs is mede afhankelijk van de olieprijs en de wisselkoersen die nogal eens willen schommelen. Maar over het algemeen kunt je de tank van je auto dankzij deze lage tarieven helemaal vol gooien voor twee tot drie tientjes. Meer informatie over de benzine en diesel in Dubai lees je op onze pagina goedkope benzine in Dubai.
Tolwegen (Salik)
Net zoals diverse Europese landen heeft Dubai een tolsysteem voor de autosnelwegen. Het tolsysteem luistert naar de naam “Salik” en bestaat uit een aantal tolpoorten welke te vinden zijn op diverse locaties in Dubai, onder andere op de Sheik Zayed Road en de Al Maktoum Bridge. Klik hier voor een overzicht van alle locaties.
Het enige wat je nodig heeft voor dit volledig geautomatiseerde tolsysteem is een zogenaamde “Salik tag” welke op de voorruit van de auto geplaatst wordt. Als je met deze tag door de duidelijk herkenbare tolpoorten doorrijdt registreert het systeem uw auto en wordt de tol automatisch berekend. De tarieven van de tol bedragen 4 AED, wat omgerekend zo’n 80 cent is. Indien je een auto heeft gehuurd wordt dit bedrag door de verhuurder automatisch aan uw doorberekend via de creditcard. Voor meer informatie over het Salik tolsysteem in Dubai kunt je kijken op de officiële Salik website.
Afstanden en reistijden in Dubai
Veel mensen denken dat Dubai niet zo groot is en vergissen zich hierdoor al snel in de reistijden. Van noord naar zuid meet Dubai bijna 50 kilometer en qua breedte neemt de stad alleen maar toe door de vele nieuwbouwprojecten landinwaarts wat zorgt voor een lange reistijd. Ook zorgen de vele file’s, opstoppingen en omleidingen voor de nodige extra vertragingen. Moet je dus ergens in Dubai op een bepaald tijdstip zijn, vertrek dan ruim van te voren.
Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van de gemiddelde reistijden vanaf de rotonde voor het Dubai International Airport naar een aantal van de bezienswaardigheden en bekende wijken in Dubai. De reistijden gelden voor vervoer met de auto en wij hebben hierbij geen rekening gehouden met vertragingen.
Dubai International Airport naar Deira: 7 kilometer – 10-14 minuten
Dubai International Airport naar Bur Dubai (Citymax Hotel Bur Dubai): 15 kilometer – 17-21 minuten
Dubai International Airport naar World Trade Centre: 15.5 kilometer – 15-19 minuten
Dubai International Airport naar Dubai Mall: 19 kilometer – 19-24 minuten
Dubai International Airport naar Mall of the Emirates: 31 kilometer – 26-30 minuten
Dubai International Airport naar Atlantis the Palm: 41.5 kilometer – 35-40 minuten
Dubai International Airport naar Meydan Racecourse: 22 kilometer – 19-23 minuten
Dubai International Airport naar Dubai Marina (Marina Mall): 38 kilometer – 31-36 minuten
Dubai International Airport naar Jumeirah Beach Walk (Hilton Hotel): 39 kilometer – 33-38 minuten
Dubai International Airport naar Ibn Battuta Mall: 43 kilometer – 33-38 minuten
Parkeren
Veel van de grote winkelcentra hebben ruime parkeergarages waar gratis geparkeerd kan worden of dient er pas betaalt te worden na 3/4 uur. De hotels en veel restaurants, welke niet op de boulevard of in een winkelcentrum zitten, werken met valet parking, hierbij parkeert het personeel uw auto en haalt deze ook weer voor je op. Vaak vraagt het hotel hiervoor een kleine vergoeding.
Bij de kleinere winkelcentra en de losse supermarkten zijn over het algemeen wel parkeerplaatsen te vinden maar vaak zijn hier weinig vrije plaatsen te vinden. Let erop dat je bij de losse parkeerplaatsen langs de weg moet betalen om te parkeren, zorg er dus voor dat je altijd over voldoende muntgeld beschikt om de parkeermeter te kunnen betalen. Bekeuringen voor “illegaal” parkeren liggen tussen de 100 en 200 Dirham. Op vrijdag (de wekelijkse rustdag) en overdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur kan er gratis worden geparkeerd.
Flitspalen
Ook in Dubai heeft men flitspalen, heel veel zelfs! Per vierkante meter staan er in Dubai zelfs meer flitspalen dan in Nederland. Door het grote aantal supersnelle sportwagens heeft men in Dubai al jaren last van snelheidsduivels die met hoge snelheid door de straten scheuren. Om hier een einde aan te maken zijn er op een groot aantal locaties flitspalen geplaatst. Ook heeft men op diverse wegen verkeersheuvels vlak achter de stoplichten geplaatst, deze moeten voorkomen dat men een wedstrijd snel optrekken bij het stoplicht gaat houden.
De flitspalen in Dubai zijn wel anders afgesteld dan wij hier in Nederland gewend zijn. Waar je hier genadeloos wordt gestraft als je 4 kilometer boven de toegestane snelheid zit, ligt de grens in Dubai een stuk hoger. Daar wordt je pas op de bon geslingerd als de maximum snelheid ruimschoots overschrijden word. Wie denkt dat je als toerist niet hoeft te betalen komt bedrogen uit. De verhuurmaatschappij schrijft het boetebedrag gewoon van je creditcard af waarmee je borg hebt gestaan voor het huren van je auto. In de kleine lettertjes van het contract dat je hebt getekend staat dat de verhuurmaatschappij hier toestemming voor heeft.