Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veel gestelde vragen over vakantie in Dubai

De bruisende metropool Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten staat bekend om zijn indrukwekkende skyline, luxueuze winkelcentra en bijzondere architectuur. Voor velen is Dubai een fascinerende bestemming, maar het roept ook veel vragen op. In dit artikel geven we antwoord op enkele veel gestelde vragen over Dubai om je zo te helpen bij het plannen van je reis naar deze bijzondere stad in het Midden-Oosten.

Als je van plan bent deze bijzondere stad in het Midden-Oosten te bezoeken, ben je wellicht benieuwd naar enkele veel gestelde vragen over Dubai. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over een vakantie naar Dubai en voorzien je van nuttige informatie voor een onvergetelijke vakantie in Dubai.

Is Dubai een dure bestemming?

Dubai is op zich geen dure bestemming om vakantie te vieren. Wel kun je het er zo duur maken als je zelf wilt. Doordat Dubai een luxe bestemming is vind je er veel luxe hotels en dure restaurants en kun je dus veel geld uitgeven aan je overnachtingen en diners. Maar als je niet te gek doet en in een normaal 3 sterren hotel overnacht is het in Dubai prima te doen.

In Dubai kun je in honderden betaalbare restaurants verdeelt over der stad uit eten gaan. De prijzen van de producten in de supermarkten liggen lager dan die in Nederland en ook de benzine in Dubai is spotgoedkoop vergeleken met wat wij bij de pomp betalen. De taxi’s in Dubai zijn bijzonder goedkoop in vergelijking met de taxi prijzen in Nederland en ook het openbaar vervoer is een stuk voordeliger dan we in Nederland en België gewend zijn.

JBR beach in Dubai

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Dubai?

Als je op vakantie wilt naar Dubai dan kun je het beste tussen oktober en mei je vakantie naar het emiraat boeken. Gedurende deze maanden schommelen de temperaturen tussen de 20 en 32 graden Celsius. De ideale weersomstandigheden voor een strandvakantie in Dubai tref je vooral aan in november, december, maart en april. In deze maanden is het niet te warm in Dubai maar is het prima weer om bijvoorbeeld lekker in de zon te liggen. Het zeewater in deze maanden ligt rond de 25 graden.

Is de zomer echt heet in Dubai?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij kort, ja de zomer in Dubai is echt heet. Tijdens de zomermaanden in juli en augustus lopen de temperaturen soms op tegen de 50 graden en wordt het overdag vaak niet kouder dan 40 graden.

De hete zomer heeft wel één voordeel, het is een stuk rustiger in Dubai en de prijzen in de hotels liggen een stuk lager omdat het laagseizoen is. Als je gek bent van zon, zee en strand en tegen zulke hoge temperaturen kunt, kun je zonder problemen tijdens de zomermaanden vakantie vieren in Dubai. Bovendien zijn veel attracties overdekt en voorzien van airco zodat je daar geen last hebt van de hoge temperaturen. Je moet alleen niet te lang buiten willen lopen of inspannende dingen gaan ondernemen tijdens je vakantie in Dubai in de zomermaanden. Wil je meer weten over het klimaat in Dubai en de temperaturen? Neem dan een kijkje op onze pagina “het weer in Dubai“.

Is Dubai een veilige bestemming?

De Verenigde Arabische Emiraten waarin Dubai ligt, staat bekend als één van de velligste landen van de wereld en telt een zeer laag misdaad cijfer. Dubai behoort dan ook al jaren tot de top 5 van meest veilige bestemmingen ter wereld. Er is weinig criminaliteit in Dubai en je hebt er weinig kans op diefstal, oplichting of geweld.

Het lage misdaadcijfer in Dubai komt onder andere doordat het gemiddelde besteedbare inkomen in de stad ver boven gemiddeld ligt. Daarnaast zijn de boetes en straffen in Dubai voor relatief lichte vergrijpen ook zeer fors. Maar hoe veilig een land ook is, helaas kun je ook in Dubai te maken krijgen met criminaliteit. Pas daarom altijd goed op je spullen.

Op het gebied van verkeersveiligheid scoort Dubai echter een stuk slechter. Het aantal ongelukken in het verkeer ligt in Dubai een stuk hoger dan in Europa. Vooral de Sheikh el Zayed Road heeft een twijfelachtige reputatie als het gaat om ongelukken. Het regent niet vaak in Dubai, maar als het regent gebeuren er ook vaak veel ongelukken omdat men het niet gewend is om in de regen te rijden.

Tot slot is het slim om te letten op de zonnekracht in Dubai. Deze ligt op zonnige dagen erg hoog waardoor je snel verbrand als je geen zonnebrandcreme gebruikt. De kans op uitdroging of een zonnesteek is ook aanwezig als je te lang in de zon zit zonder voldoende te drinken.

Vakantie naar Dubai

Waar kan ik het beste overnachten in Dubai?

Het emiraat Dubai is qua oppervlakte bijna net zo groot als de provincie Noord-Brabant. Hierdoor kan het lastig zijn om de geschikte locatie te vinden om te overnachten tijdens je vakantie in Dubai.

Waar je het beste kunt overnachten in Dubai is met name afhankelijk van het budget, wensen tijdens je vakantie en de locatie van je hotel in Dubai. Als je gek bent op strand is een strandhotel op het Palm Jumeirah eiland, in het Madinat Jumeirah complex of bij JBR the Beach / Dubai Marina de beste optie. Hou er wel rekening mee dat je voor de hotels in het Madinat Jumeirah complex een ruim budget nodig hebt aangezien deze hotels allemaal in de vijf sterren klasse zitten. Is je budget enorm, dan kun je ook kiezen voor het super de luxe Burj Al Arab hotel of het Bulgari Hotel & Resorts op het kunstmatig aangelegde Daria Islands.

Heb je een kleiner budget dan kun je ook prima vakantie vieren in Dubai. De goedkoopste hotels in Dubai zijn te vinden in de wijken Bur Dubai en Deira die rondom de Dubai Creek liggen in het oude gedeelte van Dubai. Ook rondom de Mall of the Emirates zijn diverse betaalbare hotels in met name de drie sterren categorie te vinden. Zo kun je hier onder andere prima overnachten in het Citymax Hotel Al Barsha at the Mall hotel. Neem ook eens een kijkje op reisjevrij.nl voor een overzicht van goedkope hostels en hotels in Dubai.

Wil je centraal in Dubai overnachten? Dan kun je het beste kiezen voor een hotel dat aan de Sheikh Zayed Road ligt of in Downtown Dubai. De hotels in Dowtown Dubai zijn qua prijs wel iets duurder dan de hotels aan de Sheikh Zayed Road. Als je kiest voor een hotel vlakbij een metrostation kun je bovendien eenvoudig en voordelig reizen door Dubai.

Heb ik een visum nodig voor Dubai?

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort of een paspoort van een ander land uit de Europese Unie is het niet nodig om een visum voor Dubai aan te vragen. Bij aankomst op één van de twee internationale luchthavens van Dubai krijg je bij de immigratie balie in de aankomsthal een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in Dubai mag verblijven. Als je langer in Dubai wilt blijven is een aanvullende visum nodig. Meer informatie over een eventueel visum voor Dubai is te lezen op onze visum voor Dubai pagina.

Dubai vanuit de lucht - Burj Al Arab

Kan ik met een identiteitskaart naar Dubai?

Het is niet mogelijk om met een Nederlands of Belgische ID-kaart naar Dubai te reizen. Als je naar Dubai reist is het verplicht om een geldig Nederlands of Belgisch paspoort of paspoort van een ander Europees land te hebben. Als je in het bezit bent van een paspoort van een land uit de Europese Unie hoef je geen visum aan te vragen voor je vakantie naar Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoelang mag ik Dubai verblijven met een visum?

Wie op vakantie gaat naar Dubai mag met het gratis basis visum 30 dagen in Dubai verblijven. Dit visum krijg je, indien je beschikt over een Europees paspoort, bij aankomst in Dubai bij de douane op het vliegveld. Je visum voor Dubai is geldig in de gehele Verenigde Arabische Emiraten waardoor het ook mogelijk is om in die 30 dagen naar Abu Dhabi of Sharjah te reizen.

Wil je langer dan 30 dagen in Dubai verblijven tijdens je vakantie? Er is een mogelijkheid om een toeristen visum met 30 dagen te verlengen. Meer info over een visum voor een bezoek aan Dubai lees je op onze visum voor Dubai pagina.

Wat is het tijdsverschil met Dubai?

Het tijdsverschil met Dubai is tijdens onze wintertijd drie uur, dit wil zeggen dat het drie uur later is in Dubai. Is het bij ons 7 uur in de ochtend, dan is het in Dubai 10 uur in de ochtend. Tijdens onze zomertijd is het twee uur later in Dubai. Is het bij ons 7 uur in de ochtend, dan is het in Dubai 9 uur in de ochtend.

Heb ik vaccinaties nodig voor mijn vakantie naar Dubai?

Vaccinaties voor Dubai zijn niet verplicht. Ongeacht je verblijfsduur wordt het wel aanbevolen om een DTP en Hepatitis A vaccinatie te hebben. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Dubai. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden voor Dubai inentingen aangeraden tegen Hepatitis B en rabiës (hondsdolheid).

4G en 5G Sim kaart voor Dubai

Kun je whatsappen in Dubai?

Ja, je kunt gewoon whatsappen in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten. Wel is het zo dat je niet alle functies van Whatsapp kunt gebruiken tijdens je verblijf in Dubai. Zo is de bel functie van Whatsapp geblokkeerd door de overheid van de VAE en ook is het niet mogelijk om de video bel optie van Whatsapp te gebruiken tijdens je vakantie in Dubai. Ook het gebruik van Skype is niet toegestaan in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten.

Werkt Facetime in Dubai?

Sinds oktober 2021 is het mogelijk om te Facetimen in Dubai. De app werd lange tijd geblokkeerd door de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Skype is nog wel geblokkeerd in Dubai en de overige emiraten.

Mag ik een VPN gebruiken in Dubai?

Het gebruik van een VPN in Dubai is volkomen legaal, zolang je de VPN niet gebruikt voor illegale activiteiten en de wet niet overtreedt. Denk hierbij aan piraterij, spionage, fraude, misdaad, etc.).

De meeste toeristen in Dubai zullen een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde spraak-/video-oproepdiensten zoals WhatsApp Call en Facetime. Deze diensten zijn door de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten geblokkeerd maar met een VPN is het mogelijk om deze diensten toch te gebruiken. Dit is legaal, tenzij je VoIP-apps gebruikt om de wet te overtreden en misdaden te plegen. Let op, de regels omtrent het gebruik van een VPN in Dubai wisselen regelmatig. De informatie die hier vermeld staat kan hierdoor gewijzigd worden. Wij zijn niet aansprakelijk voor geleden schade door eventuele onjuiste of verouderde informatie.

Welke stekker heb je nodig in Dubai?

Als je op vakantie gaat naar Dubai heb je een andere soort stekker nodig dan we in Nederland gewend zijn. De netspanning in Dubai is wel gewoon 220 volt, maar om de meeste stopcontacten in Dubai te kunnen gebruiken heb je een verloop, – of wereldstekker nodig. Dit komt omdat men in Dubai de Engelse stekkers gebruikt doordat de Verenigde Arabische Emiraten vroeger tot het Verenigd Koninkrijk behoorde.

Er worden verschillende soorten stopcontacten in Dubai gebruikt:

  • Het stopcontact zoals wij dat kennen in Nederland en België
  • Een geaard stopcontact met drie rechthoekige gaten. Voor dit type stopcontact heb je verloopstekker type G nodig of een wereldstekker
  • Stopcontacten met drie ronde gaten. Voor dit type stopcontact heb je verloopstekker type D nodig of een wereldstekker
  • In Dubai kun je in tal van winkels een verloopstekker of wereldstekker kopen, maar het is beter om er eentje mee te nemen vanuit Nederland. Je wereldstekker kunt deze onder andere bestellen via de website van Bol.

De Dubai Frame in Dubai

Wat zijn de top bezienswaardigheden in Dubai?

Dubai telt tientallen bezienswaardigheden, maar er zijn een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens je vakantie in Dubai. Ten eerste moet je natuurlijk de Burj Khalifa bezoeken, het hoogste gebouw van de wereld. Deze kun je bezoeken via het At The Top observatieplatform op de 124e verdieping op een hoogte van 451 meter boven de grond.

Daarnaast is een bezoek aan het grootste winkelcentrum van de wereld, de Dubai Mall ook een must tijdens je verblijf in Dubai. Als je de Dubai Mall bezoekt kun je ook gelijk het grootste aquarium van de wereld, het Dubai Aquarium meepakken. Vergeet vooral ook niet om de waanzinnige Dubai Fountain voor de deur van de Dubai Mall te bezoeken.

Verder zijn er diverse uitkijkpunten in Dubai te vinden waar je een uniek uitzicht hebt over de skyline van de stad. Een populair uitkijkpunt is View at the Palm op het Palm Jumeirah eiland. Ook Sky Views in Downtown Dubai is een populaire attractie en heeft een schitterend uitzicht op de Burj Khalifa en de skyline in Downtown Dubai.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de woestijn in Dubai, de Dubai Marina en het historische centrum van de stad rondom de Dubai Creek. Hier vind je onder andere de Gold Souk en het Dubai Museum. Neem voor alle bezienswaardigheden een kijkje op de pagina Dubai bezienswaardigheden.

Welke tickets voor de activiteiten en attracties in Dubai moet ik vooraf regelen?

In het hoogseizoen is Dubai een populaire vakantiebestemming wat goed te zien is in de beschikbaarheid van tickets voor populaire attracties en activiteiten. Zo is het handig om vooraf je tickets voor de Burj Khalifa te bezoeken. Doordat veel mensen het hoogste gebouw van de wereld willen bezoeken, met name tijdens de zonsondergang, zijn de tickets voor de populaire tijdstippen vaak enkele weken van te voren al uitverkocht.

Ook tickets voor de Ain Dubai, het grootste reuzenrad van de wereld, kun je het beste ruim van voren reserveren zodat je zeker weet dat je dit bijzondere reuzenrad kunt bezoeken. Daarnaast is het slim om de populaire woestijnsafari vooraf te boeken zodat je niet het risico loopt dat er geen plek is.

Benieuwd wat je nog meer kunt bezoeken of kunt ondernemen tijdens je vakantie in Dubai? Neem eens een kijkje op onze excursies in Dubai pagina.

Het Burj Al Arab hotel in Dubai

Kan ik de Burj Al Arab bezoeken?

Het is mogelijk om de Burj Al Arab te bezoeken zonder te overnachten in het enige zeven sterren hotel van de wereld. De goedkoopste manier om de Burj Al Arab te bezoeken is door middel van de Inside Burj Al Arab tour. Deze tour laat je het unieke interieur zien van het hotel tijdens een begeleide tour met butler. Meer informatie over deze tour in de Burj Al Arab is te vinden op onze pagina Inside Burj Al Arab.

Wil je liever niet onder begeleiding de Burj Al Arab bezoeken? Dan kun je een high tea, lunch of diner boeken in één van de luxe restaurants in het hotel. Voor en na je high tea, diner of lunch in de Burj Al Arab ben je vrij om rond te lopen in het hotel en kun je het schitterende en super-de-luxe interieur met eigen ogen bewonderen.

Kan ik de Burj Khalifa bezoeken?

Ja het is mogelijk om tegen betaling een bezoek te brengen aan de Burj Khalifa. Op de 124e, 125e en 148e verdieping van het hoogste gebouw van de wereld zijn twee schitterende uitkijkpunten te vinden waar je een panoramisch uitzicht hebt over de indrukwekkende skyline van Dubai.

Meer informatie over de Burj Khalifa bezoeken in Dubai, het bestellen van je tickets en de ticketprijzen van de Burj Khalifa lees je op onze Burj Khalifa pagina.

Het interieur van het luxe Burj Al Arab hotel in Dubai

Kun je goed winkelen in Dubai?

Dubai is een echte hotspot voor liefhebbers van winkelen. De stad telt tientallen shoppingmalls waar je dagenlang kunt winkelen. Vrijwel alle bekende mode merken zijn prominent aanwezig met een eigen winkel in de winkelcentra.Veel winkels zijn tot laat in de avond geopend en op donderdag en vrijdag zijn veel winkelcentra waaronder de Dubai Mall en de Mall of the Emirates tot middernacht geopend.

Qua prijs is Dubai echter niet echt veel goedkoper dan Nederland of België. Veel winkels hanteren de adviesprijzen die de fabrikanten hanteren. Wel kan het interessant zijn om op aanbiedingen te letten of te winkelen tijdens de shopping festivals zoals het Dubai Shopping Festival wat traditiegetrouw in januari en februari in Dubai georganiseerd wordt. Tijdens dit shopping festival maak je bovendien kans op een groot aantal prijzen als je producten koopt in de deelnemende winkels en winkelcentra.

Tags

Boek je Dubai excursies en tickets online