Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fietsen in Dubai

Fietsen in Dubai is nog niet heel erg gebruikelijk maar door de aanleg van de nodige fietspaden in met name de toeristische gebieden begint het wel steeds meer in opkomst te komen. Vooral voor toeristen in het fietsen in Dubai een prima kans om op een unieke manier de bijzondere stad te verkennen.

Momenteel is het op sommige plekken in Dubai nog verboden om te fietsen, dit komt vooral omdat het op deze wegen te druk is met autoverkeer en er geen aparte fietspaden zijn. Fietsen op deze wegen is simpelweg te gevaarlijk. Wel komen er steeds meer trajecten waar speciale fietspaden aangelegd worden. Zo is er in 2015 een nieuw fietspad aangelegd van maar liefst 100 kilometer lengte langs de Al Qudra Road. Dit traject is vooral bedoeld voor de actieve fietser en minder voor de toerist aangezien het traject midden in de woestijn is aangelegd.

Ook langs het bekende Jumeirah Beach strand heeft men kort gelegen een 11 kilometer lang fiets- en voetpad aangelegd inclusief een 2 kilometer lang fietspad speciaal voor kinderen. Dit alles om het fietsen in de stad zoveel mogelijk aan te moedigen. Verder ligt er in het Mushriff Park een verhard fietspad van vijf kilometer lengte waar je ook terecht kunt voor een georganiseerde fietstocht.

Als alle plannen zijn afgerond moet er in Dubai ongeveer 600 kilometer aan fietspaden liggen verdeelt over de stad. Alhoewel fietsen nooit de overhand zal krijgen door de grote afstanden in de stad, probeert de overheid wel de bevolking en toeristen aan te moedigen om voor de kortere afstanden de auto te laten staan en de fiets te pakken.

Fietspad in Dubai langs het strand

Fietsen huren in Dubai

Sinds enige tijd is het in Dubai ook mogelijk om fietsen te huren via een speciaal fietsverhuursysteem van BYKE. Hierbij kun je op steeds meer locaties in de stad tegen betaling bij een onbemand station een fiets huren voor maximaal 24 uur.

De meeste locaties zijn te vinden op de drukke toeristenplekken zoals de Dubai Marina en Downtown Dubai. De 10 verschillende verhuurpunten zijn te vinden bij het Address Hotel, Souk Al Bahar, Burj Park, Burj Khalifa, Burj Khalifa Metro, Marina Walk, Marina Mall, Marina Yacht Club, Marina Gulf Boat en Marina Dusit. De stations en fietsen zijn al snel te herkennen aan hun opvallende blauwe kleur. De prijzen beginnen bij 15 AED voor 30 minuten en lopen op tot 30 AED voor 3 uur en 80 AED voor 24 uur.

Fietsen huren bij RTA
De RTA (Roads and Transport Authority) heeft samen met Careem in 2019 een nieuw fietsverhuur platform gelanceerd waarbij er 3500 fietsen beschikbaar zijn in Dubai welke je kunt huren. Betalen kan eenvoudig en snel met creditcard, je NOL card waarmee je ook met de metro kunt reizen of je smartphone. Verdeelt over Dubai staan er 350 interactieve stations waar je een fiets kunt huren of inleveren.

Al Qudra fietsroute in Dubai

In de woestijn heeft Dubai een speciale fietsroute aangelegd, de Al Qudra Cycle Track. De totale lengte van die fietspad is maar liefst 117 kilometer en is compleet met een parkeerplaats en omkleed faciliteiten zodat je vanuit de stad met de fiets naar de fietsroute kan rijden om daar vervolgens te gaan fietsen.

Langs het traject zijn 10 verschillende rustpunten aangelegd waar je de mogelijkheid hebt om uit te rusten en de nodige schaduw kunt pakken. De route telt verder een aantel heuveltjes met een maximale stijging van ongeveer 100 meter. Niet heel bijzonder, maar dat is het uitzicht des te meer! Waar je ook kijkt, het enige wat je ziet zijn de zandduinen en de uitgestrekte zandvlakte van de woestijn.

Omdat de Al Qudra route in de woestijn ligt en de temperaturen in Dubai al gauw boven de 30 graden liggen kun je snel te maken krijgen met uitdroging. Vooral in de woestijn waar er vrijwel geen schaduw is, ligt oververhitting en uitdroging op de loer. Daarom is het van levensbelang dat je altijd voldoende water bij je hebt als je deze speciale fietsroute gaat fietsen.

Wie het overdag te heet vind om te fietsen kan ervoor kiezen om de route in de vroege morgen te rijden. Het mooiste is om de route vlak voor de zonsopkomst te rijden, dan zie je, terwijl je fiets, de zon langzaam opkomen in de woestijn, een unieke ervaring! Een gedeelte van het traject genaamd The Stick kun je ook fietsen als de zon ondergaat. Dit stuk is namelijk volledig verlicht door lantaarnpalen.

Locatie
De Al Qudra route ligt aan de oostelijke zijde van de stad en begint even na de Arabian Ranches het Studio City. Hier bevind zich ook de parkeerplek met de omkleed faciliteiten. Als je hier start rij je langs de Al Qandra Road en kom je na 18 kilometer het eerste stoppunt tegen met onder andere een medisch centrum en de Trek Bycycle Store.

Tags

Boek je Dubai excursies en tickets online