Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ga je met een baby op vakantie naar Dubai en vlieg je met Emirates, KLM of Transavia? Ga je een tussenstop maken in Dubai met een Emirates vlucht of vlieg je naar één van de andere bestemmingen van Emirates met een baby? In dit artikel vertellen we je hoe kindvriendelijk de maatschappijen zijn die vliegen naar Dubai, leggen we uit of je kinderwagen mee mag tot aan de gate, vertellen we of een buggy mee mag in het vliegtuig en lees je verder alles wat je moet weten over het vliegen met een baby naar Dubai met de populaire vliegtuigmaatschappijen.

Mag ik vliegen met een baby?

Ja je mag vliegen met een baby als deze 7 dagen of ouder is. Baby’s die jonger zijn dan zeven dagen mogen alleen meereizen als er dringende medische redenen zijn (in couveuses) of als de moeder reist om familiale redenen. Baby’s tot 2 jaar mogen meereizen op de schoot van hun vader of moeder tegen een speciaal babytarief, vaak is dit 10% van de volwassenen prijs. Het is ook mogelijk om een eigen stoel te reserveren voor een baby tegen een gereduceerd tarief. Baby’s die meereizen op schoot of op hun eigen stoel krijgen een speciale stoelgordel zodat hij of zij veilig zit tijdens de vlucht. Als de baby een eigen stoel heeft, is het mogelijk om de baby in een maxi-cosi of autostoeltje te laten reizen.

Toestemming om te reizen

Als je naar het buitenland wilt vliegen en je kind is nog geen 18 jaar en de andere ouder of voogd gaat niet mee dan heb je toestemming nodig om te mogen reizen met een minderjarige. Naast een geldige paspoort voor je kind(eren) heb je schriftelijke toestemming nodig van de achterblijvende ouder(s) of voogd. De Koninklijke Marechaussee controleert hierop om kinderontvoering te voorkomen. Het toestemmingsformulier kun je downloaden op de website van de Marechaussee. Kijk voor meer informatie over het alleen reizen met een kind ook op deze website.

Vliegen met een kinderwagen

Mag mijn buggy of kinderwagen mee tot aan de gate?

Het verschilt of je buggy of kinderwagen mee mag tot aan de gate. In de meeste gevallen mogen inklapbare buggy’s mee tot aan de gate. Bij het inchecken of bij de gate wordt deze voorzien van een label en kun je deze afgeven bij de gate. De buggy of kinderwagen gaat vervolgens mee in het vrachtruim. Bij aankomst staat de buggy klaar als je het vliegtuig uit komt of je kunt hem ophalen bij de bagageband, dit verschilt per luchthaven. Informeer bij het afgeven van je buggy of kinderwagen waar je deze kunt ophalen bij de luchthaven van aankomst. Wordt je buggy bij de bagageband afgeleverd en kun je hem niet vinden bij de rest van de bagage? Geen paniek, vaak worden de buggy’s en kinderwagens op een andere band gezet waar ook oversized bagage zoals fietsen aankomen.

Kinderwagens en buggy’s die niet ingeklapt kunnen worden moet je vaak bij het inchecken van je bagage afgeven en gaan als ruimbagage mee in het vliegtuig. Mocht je meer informatie hierover willen hebben kun je het beste contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij. Een handige must-have voor de lange afstanden die je aflegt op de luchthaven en het stukje van de gate tot in het vliegtuig is een draagzak. Met een draagzak kun je je kindje meedragen terwijl je zelf je handen vrij hebt.

Let op, er worden reisbuggy’s verkocht zoals de Bugaboo Ant en de Joolz Aer welke volgens de verkoper mee mag als handbagage. Helaas is dit niet altijd het geval aangezien luchtvaartmaatschappijen wisselende afmetingen hebben voor hun handbagage. Als je er zeker van wilt zijn dat je reisbuggy mee mag als handbagage controleer dan altijd goed de toegestane afmetingseisen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Beschermhoes voor je buggy of kinderwagen

Als je een buggy of kinderwagen mee neemt in het vliegtuig is het aan te raden om een goede beschermhoes aan te schaffen. Er zijn veel verhalen op internet te vinden van gezinnen die bij aankomst erachter kwamen dat hun buggy of kinderwagen beschadigd was geraakt tijdens de reis. Ze zijn immers niet heel voorzichtig met bagage op de luchthavens.

Er zijn diverse beschermhoezen te verkrijgen waarmee je een kinderwagen goed kunt beschermen tijdens de reis. Sommige zijn speciaal voor een merk of type kinderwagen en andere beschermhoezen zijn universeel en passen op alle kinderwagens of buggy’s. Je kunt ze ook kopen op Schiphol maar daar zijn ze een stuk prijziger dan dat je ze vooraf aanschaft. Onder andere Bol.com verkoopt een groot aantal transporttassen voor buggy’s en kinderwagens. Zo heeft bol.com een universele reistas voor kinderwagens en buggy’s. Voor kinderwagens is de Stokke PramPack transporttas een echte aanrader, deze beschermhoes past op vrijwel alle kinderwagens. Als je een Bugaboo kinderwagen hebt kun je de Bugaboo Compact Transporttas aanschaffen welke speciaal gemaakt is voor de kinderwagens van dit populaire merk, vaak passen die van Joolz ook in deze tas.

Gratis kinderwagen op Dubai International Airport

Als je met Emirates vlieg kun je op Dubai International Airport een gratis kinderwagen ophalen bij de incheckbalies van Emirates in terminal 3 of bij aankomst op de luchthaven bij de gate. Dat is wel zo handig als je een kinderwagen hebt die als ruimbagage mee moet of als je geen kinderwagen hebt en niet de hele tijd met een kind op je arm wilt rondlopen. Bij het boarden kun je de kinderwagen achterlaten op de daarvoor bestemde plek bij de gate. De kinderwagens van Emirates worden regelmatig gereinigd met een langwerkende desinfecterende spray, zodat uw kind veilig kan worden vervoerd.

Kinderwagen of maxi cosi huren in Dubai

Wil je niet vliegen met een kinderwagen omdat je bang bent dat deze beschadigd raakt of kun je geen maxi-cosi of kinderstoel meenemen in verband met de bagageregels van je luchtvaartmaatschappij? Maar wil je toch dat je kindje veilig vervoerd wordt tijdens de rit van de luchthaven naar je hotel of appartement in Dubai? Dan kun je ervoor kiezen om in Dubai een kinderwagen, buggy, maxi-cosi of autostoel te huren. Er zijn diverse aanbieders in Dubai waar je terecht kunt voor het huren van een Bugaboo, Joolz of maxi-cosi baby autostoel.

Bij onder andere Thestrollerspa.com, skytots.com en rentin.ae kun je terecht voor het huren van een kinderwagen in Dubai. Naast kinderwagens verhuren ze ook tal van andere artikelen voor baby’s zoals maxi-cosi’s, meerijdplankjes voor kinderen, autostoeltjes, kinderstoelen en babybedjes.

Bagage meenemen in het vliegtuig

Hoeveel bagage mag ik meenemen voor mijn baby?

Hoeveel bagage je precies mag meenemen voor je baby is afhankelijk van de maatschappij met wie je vliegt en of je kindje een eigen stoel heeft of niet. Als je voor je baby een aparte stoel hebt geboekt gelden dezelfde regels als voor volwassenen.

Bagageregels voor baby’s bij Emirates
Als je bij Emirates met een baby gaat vliegen en de baby heeft geen eigen stoel dan mag je naast je eigen bagage van 25 kilo (standaard economy class ticket, is 20 kilo bij een saver economy class ticket) 10 kilo ruimbagage voor de baby meenemen. Daarnaast mag je één stuk handbagage meenemen die niet groter is dan 55 bij 38 bij 20 cm en maximaal 5 kilo.

Je mag één volledig inklapbare kinderwagen of buggy meenemen die afhankelijk van de luchthaven mee mag tot aan de gate. In sommige gevallen moet je de kinderwagen of buggy gratis inchecken bij je bagage en gaat deze mee in het ruim. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Emirates.

Bagageregels voor baby’s bij KLM
Als je bij KLM reist met een baby jonger dan 2 jaar die op je schoot meereist mag je 12 kg handbagage meenemen voor je kindje. De maximale afmetingen hiervan zijn 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 inch). De hoeveelheid ruimbagage voor een kind dat op je schoot meereist hangt af van je ticketkeuze. Kijk voor meer informatie hierover op de website van KLM.

Daarnaast mag je 1 opvouwbare kinderwagen meenemen. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak kun je de kinderwagen (van max. 15 x 30 x 100 cm) gratis inchecken als ruimbagage. Bij KLM mag je voor elk kind, ook een kind dat op je schoot meereist, ook gratis één (auto)kinderzitje meenemen. Als je een stoel voor je kind hebt geboekt, kunt je het beste je eigen (auto)kinderzitje meenemen voor in het vliegtuig.

Bagageregels voor baby’s bij Transavia
Bij Transavia geldt dat je maximaal één stuk ruimbagage mag meenemen van maximaal 10 kg, voor je baby mag je geen aparte handbagage meenemen. Je mag per kind 1 kinderwagen, opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kilo meenemen. Zie voor meer informatie de website van Transavia.

Mag flesvoeding mee in het vliegtuig?

Waar kan ik mijn baby voeden of verschonen?

Op Schiphol kun je op een groot aantal plekken terecht om je baby te verschonen of te verzorgen. Bij de normale sanitaire voorzieningen vind je Baby Care plekken waar je je baby kunt verschonen. Hier is het ook mogelijk om in alle rust te kolven. Als je naar Dubai reist kunt je bovendien gratis gebruik maken van de speciale Baby Care Lounge. Hier kun je je kindje voeden, verschonen, laten slapen in een speciale bedcabine of in bad doen. De Baby Care Lounge is te vinden op de Holland Boulevard tussen lounge 2 en 3 en is dagelijks geopend van 06.00 tot 22.00 uur.

Op Dubai International Airport zijn er ook speciale baby care rooms te vinden waar je terecht kunt voor het verschonen van je baby. Deze staan aangegeven op de borden en bevinden zich in de meeste gevallen naast de normale sanitaire voorzieningen.

Mag babyvoeding, moedermelk mee in de handbagage / borstvoeding aan boord

Voor vloeistoffen in je handbagage gelden speciale regels maar gelukkig mag flesvoeding en opvolgmelk voor de duur van je reis gewoon mee in je handbagage. Wel is het aan te raden om vloeibare of kant-en-klare babyvoeding mee te nemen. Voor gekookt water voor het mengen van babyvoeding en zuigelingenvoeding waar nog geen poeder in zit gelden namelijk de normale vloeistofregels. Kijk voor alle vloeistof regels voor handbagage op de website van Schiphol.

Bij Emirates, KLM en Transavia mag net zoals veel andere maatschappijen afgekolfde moedermelk, ook in bevroren staat, mee het vliegtuig in als je kindje niet ouder is dan 18 maanden (1,5 jaar). Ook bij de douane op Schiphol of Dubai doen ze hier niet moeilijk over. Het moet alleen vaak wel door de scanner ter controle. Het is echter wel aan te raden om voor de zekerheid nog even contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij of het ook daadwerkelijk mee mag. De regels kunnen immers gewijzigd zijn. Als je de melk koel wilt houden kun je de moedermelk het beste in een koeltasje met koelelement men ingepakt in aluminiumfolie meenemen. Het is ook mogelijk om aan boord borstvoeding te geven in uw stoel of te kolven. De stewardessen zullen je dan voorzien van een deken voor wat extra privacy.

Reiswieg bij Emirates

Bassinet aan boord – reiswieg in het vliegtuig

Bij Emirates en bij KLM is het mogelijk om gratis een speciale reiswieg, ook wel bassinet genoemd, te reserveren als je gaat vliegen met een baby. In deze speciale reiswieg kan je baby heerlijk slapen tijdens de vlucht. Een bassinet is het beste te omschrijven als een opvouwbare mand die bestaat uit een stalen frame waar een stoffen zak aan hangt. Een bassinet is eigenlijk een kleine versie van de reiswieg die je ook op de kinderwagen hebt. De zak is verder af te sluiten met een flap waardoor je kindje op het gezicht na helemaal afgedekt kan worden en zo een heerlijke cocon heeft om in te slapen.

De reiswieg wordt opgehangen aan een rechte muur in het vliegtuig, meestal zijn dit de muren bij de voorste rij stoelen. Bij grotere toestellen zoals de Boeing 777 en de Airbus A380 kan dit ook een rij in het midden van het vliegtuig zijn na de eerste klas of het blok waarin de toiletten en pantry zit in het midden van het vliegtuig. Op deze pagina kun je op de plattegrond zien waar je stoelen zich bevinden waar een bassinet geplaatst kan worden in de Airbus A380. Op deze pagina voor kun je de plattegrond van de Boeing 777 van Emirates bekijken.

De bassinet wordt pas opgehangen na het opstijgen. Tijdens het opstijgen moet je baby bij je op schoot zitten en wordt hij of zij vastgezet met een speciale veiligheidsgordel voor baby’s. Helaas moet de bassinet bij stevige turbulentie of een andere reden waardoor het riemen vast lampje aan gaat van de muur gehaald worden. Je kindje moet dan ook uit de reiswieg gehaald worden, ook als hij of zij net lekker aan het slapen is.

Het voordeel van het babywiegje in het vliegtuig is dat je tijdens de vlucht je handen vrij hebt en in staat bent om bij een lange vlucht ook zelf te slapen. Door de plek waar de bassinet hangt gaat er geen beenruimte verloren, je hebt zelfs vaak iets meer beenruimte dan een normale plek omdat je op de voorste rij zit. Een ander voordeel is dat er voor de stoelen waar een bassinet bij geplaatst kan worden geen andere rij stoelen staat. Hierdoor heb je naast meer beenruimte ook geen last van neerklappende stoelen en het gebrek aan ruimte hierdoor. Dat is wel zo fijn als je je kindje vast wilt houden in je armen.

Reiswieg bij Emirates
De reiswieg op de vluchten van Emirates zijn beschikbaar voor kinderen tot 11 kg. Let op, Emirates geeft geen garantie dat een baby tot 11 kilo ook daadwerkelijk in de babybassinet past. Emirates kan geen alternatieven bieden als je baby er niet veilig in past. In de First Class zijn de babybassinets 63,5 cm lang en 28 cm breed, in Business Class en Economy Class zijn ze 74,93 cm lang, 33,03 cm breed en 16,51 cm diep. De reiswieg moet van te voren gereserveerd worden. Ze zijn beperkt beschikbaar en afhankelijk van beschikbaarheid. Meer informatie over de baby reiswieg aan boord van de Emirates toestellen kun je vinden op de website van Emirates.

Reiswieg bij KLM
Bij KLM kun je een reiswieg aanvragen als je kindje op de dag van de reis niet langer is dan 65 cm zijn en niet meer dan 10kg weegt. Tijdens de vlucht mag je tevens gebruik maken van voetsteunverlengers, zolang deze niet direct aan de stoel bevestigd worden.

Met een baby vliegen

Hoe kun je een bassinet of reiswieg krijgen?

Helaas heb je nooit recht op een bassinet als je vliegt met een baby en de vliegtuigmaatschappij de service aanbiedt. Het is en blijft een service van de vliegtuigmaatschappij en is op basis van beschikbaarheid. Als je online boekt, kun je in het gedeelte “Passagiersgegevens” direct een reiswieg aanvragen of een stoel reserveren waar een reiswieg geplaatst kan worden. Door direct bij de boeking je stoelen te reserveren voorkom je teleurstelling aangezien de reiswiegjes beperkt beschikbaar zijn op een vlucht, in de meeste toestellen zijn er maximaal 8 tot 10 stoelen beschikbaar waar een reiswieg geplaatst kan worden. Een stoel met ruimte voor een reiswieg kan ook achteraf zonder extra kosten gereserveerd worden via het klantengedeelte op de Emirates website of via de telefonische servicedesk van Emirates.

Emirates zegt op hun eigen website dat ze automatisch zonder kosten een stoel toekennen als één van de passagiers een specifieke behoefte heeft, bijvoorbeeld wanneer je met een baby reist of in verband met medische vereisten. Ondanks dat Emirates dit zegt, is het geen garantie dat het daadwerkelijk ook zo is. Als je dus 100% zeker wilt zijn van het feit dat je een bassinet hebt tijdens je Emirates vlucht raden wij aan om je stoel vooraf te reserveren via het mijn boekingen gedeelte op de website van Emirates of via de telefonische Emirates servicedesk. Let op, het is niet mogelijk om een babybassinet aan te vragen als je een normale stoel hebt geboekt voor je kind tegen het kindertarief. In dat geval dient het kind op de eigen geboekte stoel te zitten.

Er zijn verder een aantal dingen waarmee je de kans op het verkrijgen van een bassinet kunt vergroten indien je geen stoel kunt reserveren. Omdat een bassinet slechts op een beperkt aantal plekken in het vliegtuig opgehangen kan worden en die plekken meer beenruimte hebben dan de rest van de stoelen in de economy class is het aan te raden om je vlucht op tijd te boeken. Ook is het slim om zodra het mogelijk is je stoelen te reserveren. Of kies voor de betaalde optie om bij de boeking direct een stoel naar keuze te reserveren.

Is er geen optie om je stoel te reserveren omdat je bijvoorbeeld bij Tui, Vakantiediscounter of Corendon je vakantie naar Dubai hebt geboekt en je met Emirates vliegt en moet je op de luchthaven inchecken? Zorg er dan voor dat je op tijd bij de incheckbalie bent en vraag bij het inchecken naar een plek waar een reiswieg kan hangen. Vaak reserveren luchtvaartmaatschappijen de voorste rij  stoelen bij de rechte wanden waar ruimte is om de bassinet op te hangen voor mensen die reizen met een baby.

Emirates A380 in Dubai
Copyright image: Dubai Airports

Vliegen met een baby bij Emirates

Emirates staat bekend als één van de beste vliegtuigmaatschappijen voor het vliegen met kinderen. Wij raden daarom aan om voor Emirates te kiezen als je wilt gaan vliegen naar Dubai met een baby. Bij Emirates mag een baby tot twee jaar meevliegen op je schoot. Je krijgt een speciale stoelgordel voor je kindje zodat hij of zij veilig zit tijdens de vlucht.

Een baby mag bij Emirates meevliegen als ze zeven dagen oud zijn. Baby’s die jonger zijn dan zeven dagen mogen alleen meereizen als er dringende medische redenen zijn (in couveuses) of als de moeder reist om familiale redenen. Meer informatie over het vliegen met een baby met Emirates, de tarieven voor een baby en de baby maaltijden aan boord lees je op onze aparte pagina “Vliegen met een baby met Emirates“.

Wat moet ik meenemen voor de vlucht als ik met een baby ga vliegen?

Als je gaat vliegen met een baby moet je veel meer spullen meenemen dan je wellicht gewend bent. Naast je eigen handbagage mag je vaak een eigen tas meenemen voor de baby waarin je allerlei spullen kunt stoppen voor tijdens de reis. Uiteraard neem je voeding mee voor tijdens de vlucht. Je mag zoveel flesvoeding meenemen als nodig is voor de reis. Voor kant en klare babyvoeding gelden uitzonderingen op de 100 ml regels, op Schiphol geldt deze regel tot kinderen van 1,5 jaar oud. Naast flesvoeding kun je, indien je baby dit al eet, ook potjes babyvoeding, tussendoortjes en fruithapjes meenemen.

Handige dingen om mee te nemen tijdens een vlucht met een baby:

  • Voldoende babyvoeding
  • Tussendoortjes en fruithapjes
  • Potjes babyvoeding
  • Voldoende luiers voor de vliegreis
  • Verschoningsmatje
  • Billendoekjes/snoetenpoetsers
  • Hydrofiele doeken
  • Drie setjes schone kleren, en vergeet niet om schone kleding voor jezelf mee te nemen in je handbagage voor het geval je baby over je kleding spuugt
  • Dekentje voor als het koud is
  • Een speen voor tijdens de vlucht. Met name tijdens het opstijgen en dalen kan dit handig zijn, door het zuigen kunnen baby’s minder last van hun oortjes
  • hebben
  • Speeltjes, boekjes en/f andere dingen om je baby mee zoet te houden
  • Slaapzak
  • Neem een draagzak mee voor het boarden

Tags

Boek je Dubai excursies en tickets online