Dankzij de explosieve groei van de economie van Dubai is de stad de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldstad vol met beroemde en indrukwekkende bouwprojecten en weten de toeristen de stad in grote getallen te vinden. Zo vind je er onder andere de hoogste toren van de wereld, het grootste winkelcentrum van de wereld en het hoogste hotel van de wereld. Maar de stad heeft nog veel meer bijzondere bouwwerken en projecten. Hieronder hebben we een aantal onwaarschijnlijke feiten over deze bijzondere stad in het Midden-Oosten en de vele over-the-top projecten op een rijtje gezet:
1. Momenteel staat één op elke vier hijskranen op aarde in Dubai. Dat is ruim 24% om precies te zijn.
2. Om het kunstmatige Palm Jumeirah eiland op te spuiten is genoeg zand geïmporteerd om 2,5 keer het Empire State Building in New York te vullen. In totaal is er ruim 94 miljoen kubieke meter zand gebruikt om het bijzondere eiland in de vorm van een palmboom aan te leggen.
3. Je vindt in het super-de-luxe Burj Al Arab hotel genoeg goud om 46.265 Mona Lisa schilderijen te bedekken. Het interieur van de Burj Al Arab is bedekt met ongeveer 1.790 vierkante meter bladgoud van 24-karaat (de Mona Lisa heeft een oppervlakte van 0,3869 vierkante meter).
4. De politie in Dubai rijdt rond in een groot aantal exclusieve en peperdure sportwagens. Deze supercars, waaronder een Ferrari van 367.000 euro, een Lamborghini Aventador van 291.400 euro, diverse Mercedes G-klasses, een Mclaren en een exclusieve Aston Martin One-77 van meer dan 1 miljoen euro, zijn bedoeld om het toerisme te bevorderen en te bewijzen hoe verfijnd de stad is.
5. De bevolking van Dubai bestaat voor ruim 80% uit migranten. Amper 10 tot 15% van de inwoners van Dubai is een Emirati, de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Alle anderen inwoners (vooral Indiërs, Pakistanis en Bangladeshis) zijn aangetrokken door de werkgelegenheid van de toerisme en vastgoed explosie die Dubai de afgelopen 20 jaar heeft doorgemaakt.
Het hoogste gebouw van de wereld
6. De Burj Khalifa is zo gigantisch hoog dat de bewoners die in de luxe toren wonen iets langer moeten vasten tijdens de Ramadan. De toren is maar liefst 828 meter hoog en voor bewoners van de hogere verdiepingen gaat de zon enkele minuten later onder waardoor ze langer moeten vasten tijdens de Ramadan.
7. Kamelenracen is een populaire sport in Dubai en er gaan honderden miljoenen dollars in om. De jockeys waren vroeger vaak arme kinderen uit Zuid-Azië en Afrika, echter nu zet men steeds vaker robots in als jockeys.
8. Als de Burj Khalifa in Freiburg in Duitsland stond zou de toren bij helder weer nog te zien zijn in Straatsburg in Frankrijk, 86,4 kilometer verderop. De 828 meter hoge toren in Downtown Dubai is zichtbaar in een straal van maar liefst 95 kilometer rondom Dubai.
9. Jaarlijks vindt rond de 40% van alle fysieke goudtransacties plaats in Dubai. Er word jaarlijks voor ongeveer 2.250 ton goud verhandeld (ter waarde van 51 miljard euro), wat meer is dan het gecombineerde gewicht van 354 Afrikaanse olifanten.
10. Dubai is van plan om een geklimatiseerde stad bouwen die 2,25 keer zo groot is als Monaco. Het Mall of the World project zal een oppervlakte bestrijken van 4,45 vierkante kilometer en onder andere over geklimatiseerde promenades beschikken.
11. In 2013 bezochten meer toeristen Dubai dan er mensen wonen in de Chinese stad Shenzhen. In dat jaar verbleven er 11 miljoen toeristen in de vele hotels in Dubai. Dat is meer dan het aantal inwoners van Shenzhen, de nummer twaalf op de lijst van meest bevolkte steden ter wereld.
12. Het exclusieve Burj Al Arab hotel is het vierde hoogste hotel ter wereld, maar ondanks de schitterende architectuur van het hotel en het gouden interieur is 39% ervan onbewoonbaar. Dit komt vooral door het gigantische atrium van het hotel dat zich uitstrekt van de begane grond tot de bovenste verdiepingen.
13. Ondanks dat Dubai bijna geen olie meer oppompt, produceert het momenteel nog genoeg olie om elke dag 4,4 Olympische zwembaden te vullen. De ministaat produceert dagelijks tussen de 50.000 en 70.000 olievaten (of 11.000 kubieke meter). Toch is dit al beduidend minder dan de 400.000 vaten die er dagelijks geproduceerd werden in 1991.
14. Het nettovermogen van de vier rijkste miljardairs die officieel in Dubai wonen is vergelijkbaar met het BBP van het Zuid-Amerikaanse land Honduras. Abdul Aziz Al Ghurair, Majid Al Futtaim, Khalaf Al Habtoor en Abdulla Al Futtaim hebben volgens het zakenblad Forbes een gecombineerd nettovermogen van maar liefst 13,72 miljard euro, dat is net iets meer is dan het BBP van Honduras.
15. Er wordt in Dubai momenteel druk aan een gigantisch entertainmentcomplex van 47 miljard euro gewerkt. Of het pretpark ooit afkomt is de vraag, het project is al een aantal keren stilgelegd in verband met gebrek aan geld.